1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Alles over onze reeks
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3009
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

De hoogste amateurafdeling in het voetbal splitst waarschijnlijk vanaf het seizoen 24-25 in 2 aparte afdelingen: een Vlaamse en Waalse. De verre verplaatsingen naar de andere kant van het land verdwijnen daardoor.

Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF willen enkele grote veranderingen doorvoeren voor het seizoen 2024-2025. In 1ste nationale, de hoogste amateurklasse wordt dan zelfs niet meer nationaal gespeeld. De afdeling wordt opgesplitst worden in een Vlaamse en Waalse. Op het einde van het seizoen kan dan zowel een Vlaamse en een Waalse club promoveren naar de Challenger pro league.

Door de nieuwe maatregelen vallen de verre verplaatsingen, naar Virton bijvoorbeeld, weg. Ook voor de supporters is dat beter. Maar niet alle clubs zijn tevreden met de plannen. Die moeten eind deze maand nog wel definitief gestemd worden.

Bron: RTV
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3009
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

Gedaan met verre verplaatsingen naar Virton: hoogste amateurafdeling splitst vanaf 2024-2025 in Vlaamse én Waalse tak

De voorbije week zaten Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF samen over de nieuwe regels richting het seizoen 2024-2025. Enkele opvallende nieuwigheden: extra regels over het aantal (belofte)spelers per U23-team, en vooral de splitsing van de hoogste amateurafdeling in een Vlaamse en Waalse afdeling.

Zondag vergaderden de teams uit eerste nationale over het voorstel tot splitsing in een tak Voetbal Vlaanderen en een tak ACFF (Wallonië). Voor alle duidelijkheid: dat voorstel werd door beide bonden inmiddels ook goedgekeurd, maar bij de clubs uit de hoogste amateurafdeling viel dat niet in goede aarde. “Het heeft gewoon iets om effectief nationaal te spelen”, aldus Roel Grant, bestuurder bij KSK Heist.

Verplaatsingen naar pakweg Olympic Charleroi of het uit 1B gedegradeerde Virton zijn nochtans niet bij de deur. “Maar Virton is echt wel een uitzondering”, zegt Grant. “Geef toe: als we naar Winkel Sport of Knokke moeten, zijn we toch ook een tijdje onderweg? De supporters maken er dan gewoon een weekendje aan zee van.”

Zesde provincie beslist

Maandag kwamen alle Vlaamse nationale amateurteams (van 1ste tot 3de afdeling) samen in Wolvertem. Daarbij ging het niet alleen om de splitsing van 1ste nationale. “We hebben ook de belofteteams in de nationale reeksen geëvalueerd”, zegt Jorg Keldermans, voorzitter van VACHA (vereniging van Vlaamse amateurclubs). Eén van de grootste pijnpunten: de financiële lasten van amateurclubs gingen de hoogte in.” In het seizoen 2021-2022 speelden er ‘maar’ 16 teams in 2de afdeling VV B. Dat werden er het afgelopen seizoen 18. “Waardoor teams meer verplaatsingen moesten maken en minder omzet draaiden wanneer een belofteteam langskwam. Maar ze moesten wel meer premies betalen aan hun spelers. Om aan de grieven van de amateurclubs te voldoen, bedachten de profclubs een nieuw plan, met een hogere financiële tegemoetkoming (een variabel bedrag, red.) voor amateurclubs en extra regels voor U23-ploegen.”

Let wel: de splitsing van 1ste nationale was een voorstel van Voetbal Vlaanderen. Keldermans: “Voor de clubs uit tweede en derde is dit een extra opportuniteit, maar ik begrijp dat clubs uit eerste niet altijd even gelukkig zijn.”

LEES OOK. Neemt N’Golo Kanté Belgische club over? Franse stervoetballer toont interesse in amateurclub Virton
Op de vergadering van maandag werd het voorstel alvast goedgekeurd door de Vlaamse amateurclubs. Dinsdag stemden de Waalse zesde provincie (de interprovinciale teams van ACFF) ook in met het voorstel. “Een meerderheid van onze teams stond positief tegenover het voorstel om verder te gaan met een 1ste nationale ACFF”, aldus Patrice Sintzen, coördinator bij ACFF.

Extra regels voor beloftespelers

Ook bedacht de Pro League al extra regels voor de belofteteams. “Dit seizoen passeerden er bij sommige U23-teams 40 à 45 spelers, zowel uit de A-ploeg als jongere spelers”, gaat Keldermans verder. Denk bijvoorbeeld maar aan de wedstrijd Hoogstraten - Young Reds, waar zomaar eventjes zes spelers die minuten maakten bij het A-team ook meespeelden bij de beloften. “Daarom formuleerde de Pro League het voorstel om maximum dertig spelers op te nemen in de kern én mogen deze jongens maar voor één elftal per weekend spelen.” Nu waren er situaties dat een speler twintig minuten inviel voor het A-elftal en een dag later een match volmaakte bij de beloften.

Ook situaties als bij FC Luik – Jong Gent zullen niet meer voorvallen. Doordat bijna alle spelers van Jong Gent internationale verplichtingen hadden, miste de club een volledig elftal. Uiteindelijk werd het 4-1 voor FC Luik. Keldermans: “Wanneer er vijf spelers van een elftal opgeroepen worden voor hun nationale ploeg, wordt de wedstrijd uitgesteld.”

Deadline 30 juni

Gaan deze regels er meteen komen? Dan moeten de verschillende voetbalbonden nog hun huiswerk maken: naast Voetbal Vlaanderen en ACFF moet ook de Pro League nog zijn fiat geven over de nieuwe regels, wat betreft de U23-spelers. De algemene vergadering van de Pro League bespreekt dit op 20 juni. Zij hebben geen beslissingsrecht over de splitsing van 1ste nationale: dat is iets voor Voetbal Vlaanderen en ACFF.

Een werkgroep van Voetbal Vlaanderen én ACFF zit momenteel samen om voor eind deze maand de nieuwe regels uit te werken: hoeveel teams gaan er per reeks spelen, wat met promotie/degradatie, aan welke voorwaarden gaan clubs moeten voldoen… “Dat moet voor 30 juni in orde komen: voor de voetbalbond begint het nieuwe seizoen (2023-2024) op 1 juli 2023 en dáárvoor moet er duidelijkheid zijn, anders moeten we nog een jaartje wachten”, aldus Keldermans. Een ding is alvast zeker: de ploeg die kampioen speelt in de Vlaamse/Waalse 1ste nationale, promoveert naar de Challenger Pro League. Mits geldige licentie, uiteraard.

Bron: HNB
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3009
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

Splitsing eerste nationale zorgt zowel in tweede als derde afdeling voor extra… daler

Eerste nationale, de hoogste reeks in het amateurvoetbal, wordt vanaf het seizoen 2024-2025 gesplitst in een Vlaamse en een Waalse reeks. Daartoe heeft de Hoge Raad van de Voetbalbond het licht maandag op groen gezet. Als ‘overgangsmaatregelen’ zijn er daardoor volgend seizoen zowel in tweede als derde afdeling VV naast extra stijgers ook een extra... daler.

Voetbal Vlaanderen, haar Waalse tegenhanger ACFF en de Pro League bereikten eerder deze maand al een principe-akkoord om eerste nationale, de reeks met onder andere Heist en Hoogstraten, te splitsen. Om dat in het seizoen 2024-2025 in voege te kunnen laten treden, moesten enkele belangrijke spelregels (hoeveel teams per reeks, wat met promotie/degradatie,…) vastgelegd worden vóór 1 juli, omdat dan het nieuwe seizoen officieel van kracht gaat. Die overgangsmaatregelen werden nu bekrachtigd door de Hoge Raad, waardoor de splitsing in 2024 dus kan doorgaan.

Komend seizoen bestaat eerste nationale nog uit achttien ploegen, waarvan twaalf Vlaamse en zes Waalse. Het seizoen erna wordt dat een Vlaamse reeks (van 16 clubs) en een Waalse reeks (van 12 clubs). Daardoor is er komend seizoen als overgangsmaatregel maximaal één Vlaamse daler in eerste nationale. In de lagere reeksen komen er in Vlaanderen extra stijgers. Kampioenen stijgen altijd, het aantal stijgers in de eindronden is afhankelijk van 1B en eerste nationale.

Opmerkelijk wel: zowel in tweede als derde afdeling VV is er volgend seizoen een extra... daler. In een normaal seizoen zijn er twee (in tweede) of drie (in derde) vaste degradanten en waren de nummers zestien (in tweede, reeks van 18 ploegen) en dertien (in derde, reeks van 16 ploegen) onzeker van het behoud, komend seizoen zijn die testplaatsen degradatieplaatsen en zakken de nummers zestien (in tweede) en dertien (in derde) dus ook. Dat aantal dalers werd bewust nu al vastgelegd om het aantal verschillende scenario’s fors in te perken. Dit alles heeft overigens ook zijn gevolgen voor de provinciale reeksen. Per Limburgse degradant uit derde afdeling is er een extra zakker in de provinciale reeksen. De overgangsmaatregelen voor komend seizoen samengevat:

Eerste nationale (reeks van Hoogstraten en Heist):

. Eerste twee (ongeacht Vlaams of Waals) stijgen naar 1B, mits juiste licentie

. Laatste Vlaamse club

.. daalt rechtstreeks, als ze bij de laatste drie eindigt (zestiende, zeventiende, achttiende)

.. speelt barragewedstrijd tegen ‘laatste potentiële stijger’ uit eindronde D2 als ze 15de of hoger eindigt

.. daalt rechtstreeks als ze 15de of hoger eindigt als er twee Vlaamse dalers zijn uit 1B, maar geen Vlaamse stijgers vanuit D1 naar 1B

Tweede afdeling VV (2B is reeks van onder meer Lille United, Racing Mechelen en City Pirates):

. Twee kampioenen promoveren

. Acht ploegen spelen eindronde. Afhankelijk van interactie tussen D1 en 1B levert dit 0 tot 4 stijgers op (als laatste Vlaamse club in D1 vijftiende of hoger eindigt, kan er een extra testwedstrijd nodig zijn tegen die club)

. Laatste drie (zestiende, zeventiende, achttiende) uit elke reeks degraderen (licentiedalers vervangen eventuele sportieve dalers)

. Opgelet: er zijn scenario’s waarbij ook in het seizoen 2024-2025 er één of twee teams in overtal kunnen zijn.

Derde afdeling VV (3B is reeks van onder meer Zwarte Leeuw, Geel, Turnhout en Beerschot U23)

. Twee kampioenen promoveren

. Acht ploegen spelen eindronde. Afhankelijk van interactie tussen D1 en 1B levert dit 2 tot 4 stijgers op

. Laatste vier (dertiende, veertiende, vijftiende, zestiende) uit elke reeks degraderen (licentiedalers vervangen eventuele sportieve dalers)

Interprovinciale eindronde (met drie clubs uit eerste provinciale):

. Zestien ploegen spelen eindronde. Afhankelijk van interactie tussen D1 en 1B levert dit nul tot twee stijgers op.

Bron: GVA
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3009
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

Eerste nationale in z’n huidige vorm blaast stilaan zijn laatste adem uit.

De reeks wordt volgend seizoen opgesplitst in een Vlaamse en een Waalse reeks. Momenteel spelen drie Vlaamse U23-teams (Young Reds Antwerp, Jong AA Gent en OHL U23) in eerste nationale, maar volgend seizoen komt daar een ploeg bij.

Jong KV Mechelen lijkt over de beste papieren te beschikken, want de jonge Mechelaars pakten de eerste periodetitel in tweede afdeling B en nemen dus al zeker deel aan de eindronde. Indien Jong KV Mechelen niet promoveert via de eindronde, dan kan Jong Essevee of Jong Cercle profiteren.

Het team dat het hoogst eindigt in tweede afdeling VV A, speelt dan een promotiematch tegen Jong KV Mechelen. De winnaar van die partij speelt volgend seizoen in eerste nationale.

Bron: HNB
DAVILA
Berichten: 4135
Lid geworden op: 06 aug 2012, 23:59

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door DAVILA »

Hopelijk komt in onze reeks buiten kampioenen Aalst, Bilzen er via de eindronde nog Hasselt, Boom en/of Lyra LIerse erbij.
eSKaa
Berichten: 1398
Lid geworden op: 31 jul 2012, 22:44

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door eSKaa »

Voor ons lijkt Lyra-Lierse het meest interessante. Aalst ook nog wel. Hasselt brengt minder volk mee op verplaatsing dan je zou denken. (gezien toen ze op Lyra kwamen spelen).

Bilzen en Boom, kan ik moeilijk inschatten. Als het goed gaat in Boom, komt er volk. Speel 4 slechte matchen, en die komen niet meer zien. Belisia weet ik niet, al is het voor hen de eerste keer dat ze zo hoog spelen.

Wat me het meest tegensteekt is dat je minstens 4 U23 ploegen moet hebben (of zo meende ik toch begrepen te hebben). En aangezien GenkU23 niet zakt uit 1B, zal het een stijger uit 2e worden. De U23 van Zulte, Cercle en KV Mechelen doen allen mee aan de eindronde. Voornamelijk omdat andere teams geen licentie aanvroegen.

Wat een gedoe, wat een soep.
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3009
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

België splitst! Volgend seizoen spelen Vlaamse eerstenationalers niet meer in Wallonië: “Charleroi ligt toch dichter bij Tienen dan Knokke”

Wat voor Vlaams-nationalistische partijen een natte droom is, wordt dit weekend werkelijkheid in het voetbal. Tot spijt van wie het benijdt: eerste nationale valt volgend seizoen uiteen in een Vlaamse en Waalse vleugel en de Vlaamse reeks zal ook een specifieke naam krijgen. Wij legden ons oor te luister bij enkele spelers en bestuurders die straks afscheid moesten nemen van hun Waalse collega’s. “Het had iets nostalgisch, maar het was verre van praktisch als amateurs. Zes uur op de bus voor 90 minuten voetbal? Het ging er soms wat over”, klinkt het bij Nick Havermans van Hoogstraten VV.

Op 14 april ontving KVK Tienen voor het laatst een Waals elftal in het eigenste Bergéstadion. Staartploeg Wezet kwam op visite en het werd uiteindelijk 3-3. Een puntje, in wat waarschijnlijk de laatste competitiematch is tussen de eerstenationaler en een Waalse ploeg.

“Ik sta eigenlijk heel neutraal tegenover heel de situatie”, klinkt het bij Arne Naudts, die na twee seizoenen in de Suikerstad volgend seizoen naar reeksgenoot Dessel Sport verkast. “Er wordt gezegd dat de afstanden korter gaan worden, maar zoveel maakte dat toch niet uit vanuit Tienen: we zijn sneller in Charleroi dan pakweg Knokke, die volgend seizoen óók gewoon in de reeks blijven.”

“Ik heb begrepen dat slechts één ploeg uit onze reeks voorstander was van een splitsing en toch drijven ze hun wil door. En waarom? Om zo veel mogelijk U23-teams toe te laten en ze net als Club NXT, RSCA en Jong Genk via de licenties in 1B te krijgen, zo doorzichtig allemaal”

Een gelijkaardig geluid horen we in Knokke, bij sportief manager Kristof Arys, die een koele minnaar is van de opsplitsing van eerste nationale in een Vlaamse en een Waalse reeks. “Ik vrees dat het nefast zal zijn voor het niveau. De competitie wordt ingekrimpt en naar verluidt komen er nog zes ploegen uit tweede afdeling bij, wat in eerste instantie niet voor een beter niveau zal zorgen, vrees ik.”

Knokke ligt in een uithoek van het land en een trip naar de andere uithoek Virton was een hele onderneming, maar had wel zijn charmes. Dat valt nu weg. “En een verplaatsing naar Charleroi of La Louvière was voor ons korter dan straks naar Belisia in Bilzen”, weet Arys. “Ook Dessel Sport of THES Sport (in Tessenderlo, red.) liggen niet bij de deur voor ons.”

“Het voelt aan als een ander land, maar ik zag toch ook zaken waarvan ik dacht: dat doen ze goed en moeten wij misschien ook eens proberen. Ik zal dit in de toekomst wel missen”, zegt FC Knokke-voorzitter Vincent Vanhonsebrouck.
“Het voelt aan als een ander land, maar ik zag toch ook zaken waarvan ik dacht: dat doen ze goed en moeten wij misschien ook eens proberen. Ik zal dit in de toekomst wel missen”, zegt FC Knokke-voorzitter Vincent Vanhonsebrouck. — © VDB

Arys wordt bijgetreden door zijn voorzitter, Vincent Vanhonsebrouck. “Die matchen hadden hun charme”, aldus Vanhonsebrouck. “Zaterdag waren we nog in La Louvière en we werden daar perfect ontvangen. Het voelt aan als een ander land, maar ik zag toch ook zaken waarvan ik dacht: dat doen ze goed en moeten wij misschien ook eens proberen. Ik zal dit in de toekomst wel missen. Maar dit is ook weer een typisch Belgisch fenomeen. Ik heb begrepen dat slechts één ploeg uit onze reeks voorstander was van een splitsing en toch drijven ze hun wil door. En waarom? Om zo veel mogelijk U23-teams toe te laten en ze net als Club NXT, RSCA en Jong Genk via de licenties in 1B te krijgen, zo doorzichtig allemaal.”

Allemaal Belgen

Die tweedeling hoefde er ook niet te komen voor Geert Cool, de afscheidnemende voorzitter van Winkel Sport die hoopt om met zijn nieuwe club SK Roeselare snel in eerste nationale te kunnen spelen. “Een nationale reeks is altijd een verrijking. In de eerste plaats qua niveau. Ik vraag mij nu trouwens af waar de Walen bijvoorbeeld hun clubs zullen halen om hun reeks op te vullen. We zijn twee verschillende volkeren en leven op twee snelheden, maar we zijn allemaal Belgen en het verrijkt de mens om andere culturen en andere mensen te leren kennen. En het was goed voor ons Frans”, lacht Cool.

“De relatie met de Walen valt alleen te verbeteren door contacten en dat pakken ze ons nu weer af en dat is bijzonder jammer. We zitten in een land waar we mekaar nodig hebben en aanvullen en nu trekken ze daar zonder pardon een streep door”

Geert Cool, Afscheidnemend voorzitter Winkel Sport

“We moeten allemaal voor de Rode Duivels supporteren en nu trekken ze dat weer uit mekaar. De relatie met de Walen valt alleen te verbeteren door contacten en dat pakken ze ons nu weer af en dat is bijzonder jammer. We zitten in een land waar we mekaar nodig hebben en aanvullen en nu trekken ze daar zonder pardon een streep door. Walen zijn meer zuiders, Latijnser ook en warmer. Je voelt je wel happy als je daar geweest bent en weer thuis komt. Ik ging er in de buurt ook altijd iets eten en je voelde dan wel die gastvrijheid en dankbaarheid. Het is onbegrijpelijk dat ze dat nu weer uit mekaar trekken.”

“Walen zijn meer zuiders, Latijnser ook en warmer. Je voelt je wel happy als je daar geweest bent en weer thuis komt. Ik ging er in de buurt ook altijd iets eten en je voelde dan wel die gastvrijheid en dankbaarheid”, zegt Geert Cool.
“Walen zijn meer zuiders, Latijnser ook en warmer. Je voelt je wel happy als je daar geweest bent en weer thuis komt. Ik ging er in de buurt ook altijd iets eten en je voelde dan wel die gastvrijheid en dankbaarheid”, zegt Geert Cool. — © VDB

Een luttel puntje uit de Ardennen

Toch is niet iedereen rouwig dat er vanaf volgend seizoen in een Vlaamse en een Waalse vleugel gevoetbald wordt. Felix Reuse speelde meer dan vier seizoenen in eerste nationale en blijkt een van de weinigen die de splitsing in een Waalse en Vlaamse vleugel een goede zaak vindt. “Tegen een Waalse ploeg spelen vond ik eigenlijk maar niks. Op verplaatsing stelde de accommodatie doorgaans weinig voor – op dat vlak staan we in Vlaanderen toch verder – en ook het voetbal was anders. Minder verfijnd en het kon er af en toe zelfs agressief aan toegaan, ik hield daar niet zo van. Je kent ook weinig spelers bij de tegenstander en dat maakt het allemaal ook wat minder interessant. Geef mij maar een plezante derby, dan ken je iedereen, maak je al eens een praatje en is het allemaal leuker en gezelliger. Die Vlaamse reeks zal daar nu voor zorgen. Ik zal het helaas zelf niet meer meemaken, want ik stop met voetballen.”

“Tegen een Waalse ploeg spelen vond ik eigenlijk maar niks. De accommodatie stelde er doorgaans weinig voor en ook het voetbal was anders. Minder verfijnd en het kon er af en toe zelfs agressief aan toegaan”

Felix Reuse, Winkel Sport, stopt met voetballen

Voor de punten moesten de Vlaamse ploegen ook al niet de taalgrens oversteken. Hoogstraten deed het dit seizoen het slechtst van de klas: de ploeg haalde slechts een luttel puntje op verplaatsing in Wallonië. “Op den duur begon dat ook te leven. En onze coach sprak ons daar elke keer op aan: vandaag gaan we het tij keren. Maar dat is dit seizoen, spijtig genoeg, niet gelukt”, klinkt het bij Nick Havermans, vast stuk meubilair bij Hoogstraten.

Of de arbitrage er weleens voor iets tussenzit dat Vlaamse ploegen het doorgaans iets minder goed doen op Waalse bodem? “Misschien zijn daar andere factoren doorslaggevend voor: zo zijn wij het gewend van op kunstgras te spelen, en da’s daar niet altijd het geval”, vertelt Arne Naudts van KVK Tienen. — © Vel

En dat is niet alleen bij Hoogstraten VV het geval. Het valt op dat er met punten gemorst werd wanneer een Vlaamse ploeg het bordje ‘Bienvenue en Wallonie’ passeerde op de autostrade. Zit de arbitrage er misschien voor iets tussen? Er zijn verhalen bekend dat de scheidsrechter, vroeger, mee aan de bestuurstafel mocht schuiven voor het matchdiner. “Dat kan weleens meespelen”, lacht Arne Naudts van KVK Tienen. “Op La Louvière verliezen we met 2-1, al zat er wel al eens een geurtje aan hun doelpunten.”

“Maar dat kan in Vlaanderen natuurlijk ook al eens gebeuren. Nee, hoe het komt dat het iets minder loopt als we in Wallonië moeten voetballen? Misschien zijn er daar andere factoren doorslaggevend voor: zo zijn wij het gewend van op kunstgras te spelen, en da’s daar niet altijd het geval.”

Luxemburger in Knokke

Voor een unieke kijk op de zaak kunnen we terecht bij Lucas Prudhomme. De geboren Luxemburger speelde voor Virton en Club Luik en voetbalt sinds dit seizoen voor FC Knokke. Hij vindt de splitsing een absolute verarming. “Waalse tegen Vlaamse ploegen vond ik altijd interessante duels met een behoorlijke spankracht. Het zijn ook twee verschillende voetbalstijlen en het zorgt voor interessante affiches. Ik betreur de beslissing en vind het allesbehalve een goed idee en vooral een verarming voor ons voetbal. Het is triest dat we dit stukje cultuur en folklore nu kwijt zijn. De Waalse clubs hebben vaak ook vurige fans en dat zorgt ook voor extra beleving op de velden.”

“Waalse tegen Vlaamse ploegen vond ik altijd interessante duels met een behoorlijke spankracht. Het zijn ook twee verschillende voetbalstijlen en het zorgt voor interessante affiches”, zegt Lucas Prud’homme, die als Luxemburger in Knokse loondienst een uniek perspectief heeft.
“Waalse tegen Vlaamse ploegen vond ik altijd interessante duels met een behoorlijke spankracht. Het zijn ook twee verschillende voetbalstijlen en het zorgt voor interessante affiches”, zegt Lucas Prud’homme, die als Luxemburger in Knokse loondienst een uniek perspectief heeft. — © RUDY DECLERCK

Knokke lichtte de optie op Prudhomme en de kans is dus groot dat hij niet langer tegen clubs uit zijn taalgebied kan spelen. “Dat staat nog niet vast, er kan nog veel gebeuren. En 1B is nog altijd een nationale reeks, ik hoop er ooit nog te kunnen spelen.”

“Op Olympic Charleroi was er tot vorig jaar een fanfare, die speelde als er gescoord werd. Die folklore ga ik wel missen, de lange busrit echt niet”

Nick Havermans, Hoogstraten VV

Ze hoeven niet allemaal meteen naar de Challenger Pro League te promoveren natuurlijk, want de Vlaamse teams kunnen uiteraard nog altijd tegen Waalse ploegen uitkomen in de Beker van België. “Dat blijft nostalgisch. Een paar jaar geleden speelden we met Hoogstraten nog tegen een Waalse provincialer: de ene goal stond drie meter hoger dan de andere, het veld lag er niet goed bij,… Je gaat precies vijftig jaar terug in de tijd. Gelukkig dat het er op ons niveau wel professioneler aan toegaat. Al was er op Olympic Charleroi, tot vorig jaar, wel een fanfare die speelde als er gescoord werd. Die folklore ga ik wel missen, de lange busrit echt niet”, besluit Havermans.

Bron: HNB
Plaats reactie